Vad är bröstcancer?

En knöl i bröstet

Det börjar med en knöl i bröstet. Kanske känns den när man tvålar in sig i duschen, kanske upptäcks den vid mammografi. Oavsett hur så orsakar det ofta känslostormar, rädsla och oro. Vad är det för knöl egentligen, är det verkligen på riktigt. Sedan kontrollerar man igen och för det mesta finns ju knölen kvar och sjukvården tar över med mer undersökningar för att se vad det kan vara som känns som en knöl. De flesta knölar är godartade, det kan vara svullna bröstkörtlar och behöver inte alls vara cancer. Men om det är cancer så är det skönt att veta att man verkligen inte är ensam och att 80% överlever. Men som med alla sjukdomar är det viktigt att behandla så tidigt som möjligt.

Bröstoperation är vanligast

Den absolut vanligaste behandlingen är en bröstoperation där cancerknölen tas bort. Beroende på hur stor tumören är och av vilken typ kan man välja mellan en mindre så kallad tårtbitsoperation eller att ta bort hela bröstet. I samband med operationen kan även lymfkörtlar i närheten opereras bort. Efter operationen kan det vara en process att acceptera sitt nya jag, särskilt om hela bröstet är borta kan det påverka självkänslan. Det kan vara bra att prata med andra i samma situation och se hur de hanterar situationen. En del väljer lös protes, några accepterar sitt utseende precis som det är och ytterligare några föredrar att göra en korrigerande bröstoperation i efterhand.

Övriga behandlingar

Förutom bröstoperation behövs det även kompletterande behandlingar. Exakt hur eller vilka avgörs av läkare efter analys av tumören och bedömning av olika riskfaktorer. Vanligast är nog strålning av bröstet och även cellgiftsbehandling. Båda dessa metoder är väl beprövade och effektiva på sitt sätt men båda har också biverkningar. När det gäller strålning blir ofta huden brännskadad ungefär som vid kraftig solbränna. Och ändå måste strålningen fortsätta tills behandlingen är avslutad. Be om hjälp om du har problem med öm eller sårig hud på bröstet, det går att lindra bara du säger till. När det gäller cellgift är det bland annat håravfall som drabbar de allra flesta. Det kan kännas dramatiskt och obehagligt. Många väljer att aktivt raka av håret själva för att liksom styra över situationen och det finns mer än en kvinna som har blivit otroligt skicklig på att knyta sjalar snyggt runt huvudet under denna period, men andra tycker det känns tryggare med en peruk. Håret kommer tillbaka så småningom. Allt det här är jobbigt medan det pågår, men tänk på att åtta av tio överlever så känns det lite lättare.

Lämna ett svar