Vad är bröstcancer?

Kolla dina bröst som vilken hudvårdsrutin som helst

Att tvätta ansiktet med ansiktsrengöring är en självklar del av mångas hudvårdsrutin. Men att kolla och undersöka sina egna bröst är det tyvärr inte. Det kanske känns dumt att ställa sig och börja röra vid sina bröst en stund varje dag, men om du helt negligerar dem så kan du gå miste om negativa upptäckter som knölar och avvikelser som kan leda till bröstcancer. Negligerar du ditt ansikte genom att utesluta ansiktsrengöring varje dag kommer du också snart att mörka en negativ skillnad.

Gå på mammografiundersökningar

När du har fyllt 40 ska du regelbundet gå på mammografiundersökningar som är helt gratis i Sverige. Du blir automatiskt kallad genom ett brev på posten. Tyvärr struntar många kvinnor att gå på de här undersökningarna och när de helt plötsligt blir sjuka i cancer förstår de ingenting.

De flesta kvinnor brukar ge mycket uppmärksamhet åt sitt ansikte. De går på botox, de använder fillers och de köper riktigt fin ansiktsrengöring som är anpassad just efter deras hy. Det gör att många kvinnor idag har väldigt fin hy. Det ter sig som en självklarhet att bry sig om sin hy, kanske även på kroppen genom att gå på besök där man använder laser som behandling. Eftersom kvinnor är så uppmärksamma på sin hy så finns det till och med många varumärken inom ansiktsrengöring som sponsrar forskningen om bröstcancer. Då brukar de ha det där lilla rosa bandet på sig.

När det kommer till brösten finns det en mycket enkel övning och behandling som du kan göra för att dels kolla upp om du märker avvikelser som knölar, men också för att massera brösten, vilket är bra och ger bra blodgenomströmning.

Massera dina bröst

Dina bröst är en del av dig och normalt känner du till dem in i minsta detalj. Även om du inte rör vid dem hela tiden så känner du ofta om något gör ont eller är galet. Ta för vana att massera brösten lite varje dag i mjuka, cirkulära rörelser och tryck lite här och där för att känna om du märker av någon knöl eller cysta. Oftast sitter de på utsidan av brösten men även runt bröstvårtorna.

Gör helst detta dagarna efter mens eftersom brösten svullnar och är ömma innan. Tryck gärna med pekfingret och långfingret på brösten, då känns eventuella knölar mer. Du kan även be din partner känna och klämma försiktigt då och då så får du en second opinion.

Lämna ett svar