Vad är bröstcancer?

Hur farligt är bröstcancer? Vad kan du göra?

Man kan minska risken att råka ut för bröstcancer, och det går också att bota sjukdomen om den upptäcks i god tid. Att leva hälsosamt är betydelsefullt. Ett tjugotal kvinnor drabbas varje dag av diagnosen bröstcancer, många är medelålders eller äldre – men det finns åtgärder du kan utföra för att minska risken att drabbas. Bröstcancer är farligt om du inte upptäcker den i tid. En tumör som är elakartad och växer skadar kringliggande vävnad och kan sprida sig i kroppen vilket kan leda till döden. Du kan själv agera förebyggande.

Motionera regelbundet

Att träna en halvtimme dagligen, träning eller pulshöjande promenader minskar risken. Att inte belasta kroppen med rökning eller ohälsosamma vanor bidrar också.

Undersök brösten

Undersök dina bröst varje månad, helst efter avslutad mens så att du kan känna ordentligt utan att de är ömma. En knöl eller förhårdnad måste undersökas av läkare.

Ät hälsosamt

Medelhavskost är hälsosamt, exempelvis kyckling, fisk, nötter, avokado, olivolja. Ät kalorisnålt 2-3 dagar och följ upp med 5 dagar medelhavskost – enligt professor Tony Howell på Genesis Breast Cancer Prevention Centre i Manchester, England ska en sådan kost minska risken att drabbas av bröstcancer.

Förutom detta är frukt och grönsaker utmärkt att äta, speciellt broccoli som innehåller sulforafan som har bekräftats kan bromsa cancertumörer.

Lämna ett svar