Farligt eller ofarligt

Bästa cancervården i världen

Hur vet du att du får den bästa möjliga undersökningen och rehabiliteringen om du råkar ut för bröstcancer? Du kan känna dig lugn. De nordiska länderna är världsledande i behandling av bröstcancer. Island toppar listan före Sverige, Finland och Norge. Docrates Cancer Center i Finland har samlat statistiken härpå sin website.

Sverige har toppnivå på rehabilitering

Det finns flera utmärkta centras i Sverige för rehabilitering under eller efter strålbehandling och operation. Primärvården kan hänvisa till ett regionalt rehabcenter, de flesta erbjuder samma service. Det kan exempelvis vara olika typer av samtalsterapi där man får träffa sakkunniga, men också personer i samma sits som du själv. Målet är att klara av sin behandling eller sin efterbehandling och återgå till ett ”nytt” liv. Ett rehabcenter strävar efter att ge dig en helhetsbild av hur detta kan se ut och vad du behöver göra.

Samtalsgrupper viktigt

Under behandlingstiden kan det vara skönt att ha stöd från andra och du kan även få träffa dietister, fysioterapeuter och läkare. Det finns grupper där personer som har blivit botade kan diskutera livsstilsförändringar som man kan behöva ha efter att man blivit frisk. Vissa rehabcenters kan också erbjuda akupunktur.

Fysisk aktivitet

Träning och rörelse är mycket viktigt, återhämtning efter exempelvis en operation innebär hälsosamma vanor och läkning. Det behövs en god balans mellan viloperioder och träningsperioder, detta kan du få hjälp att planera. Det är vanligt att känna sig stressad om man inte är van att träna sedan tidigare och dessutom har sämre ork för tillfället – på ett rehabcenter kan du få tips om hur du ska starta och kanske prova på yoga eller annan aktivitet. Skogspromenader brukar också rekommenderas. Det viktiga är att du inte är ensam.

Lämna ett svar