Farligt eller ofarligt

Hur vet du om du har drabbats?

Bröstcancer är mycket vanligt. Varenda timme erhåller en svensk kvinna bröstcancerdiagnos – och vi behöver informera oss ännu mera så att vi kan agera förebyggande och även göra rätt då diagnosen kommit. Vi kan slå cancern på fingrarna bara vi vet hur vi ska göra. Att hålla sig informerad är betydelsefullt, att leva sunt likaså. Viktigast av allt är ändå att upptäcka cancern i tid – och vi kan vinna här också!

Mammografi

Missa inte din mammografi – undersökningen som du kallas till för att röntga dina bröst. Det är obehagligt eftersom brösten pressas ihop i maskinen men detta sker för att läkaren ska få klara bilder att studera så att det kan konstateras att du är frisk. Mängden strålning är också liten och tekniken utvecklas hela tiden.

Undersök själv

Stå framför spegeln med bar överkropp. Höj och sänk armarna upp åt sidorna och er igen. Friska bröst följer rörelsen. Om något av brösten förändras, ömmar eller växer, det kan komma blod ut bröstvårtan eller bildas gropar och rynkor eller ”apelsinhud” – då bör du söka läkare utan dröjsmål. Du bör också vara vaksam för om det uppstår knölar.

Lämna ett svar